Planer på att köpa fritidshus? Här är några ting att beakta innan du slår till!

Ett fritidshus kan ge dig en flykt från en annars enformig och hektisk vardag. Något vi som vi alla behöver emellanåt. Men ett fritidshus är en stor investering, så du måste vara väl informerad om vad som gäller och se till att du har ordnat allt praktiskt innan du slår till. Men också att du känner dig väl till rätta med ditt framtida fritidshus innan du lägger ett bud.

 

Vi förstår att det kan kännas överväldigande att veta att det finns så många saker att beakta innan du ens får nycklarna till ditt nya semesterställe. Vi har samlat några av de mest centrala saker att ta hänsyn till innan du köper till drömfritidshus, från att veta vad som gäller för enskilda avlopp till att känna dig trygg med att bära ett större ansvar! 

Ligger sommarstället i ett område där du kan känna dig som hemma?

Det första du måste försäkra dig om är att du kan känna dig trygg och inte minst trivas i det område där ditt framtida fritidshus ligger. Det finns ingen anledning att köpa och flytta in i ett område där du inte kommer att känna dig som hemma. Naturligtvis kan du vara öppen för kompromisser – det behöver inte vara ett stenkast från havet och erbjuda solmöjligheter hela dagen, men du vill ändå att det ska vara ett harmoniskt och mysigt område att slå dig ned i.

Har du kontrollerat om infrastrukturen fungerar som den ska?

Det är lätt att bara titta på de yttre aspekterna av fritidshuset och hoppas att resten ska fungera utan problem, så länge det ser ombonat ut. Men det är verkligen viktigt att du kontrollerar hur till exempel VVS- och elsystemet fungerar innan du lägger ett bud på fastigheten. 

 

Om ditt fritidshus exempelvis har ett avloppssystem som ligger utanför det kommunala avloppsnätet finns det till exempel ett antal saker att ha i åtanke för att se till att vattnet är drickbart. Därutöver vill du se till att det finns tillräcklig strömförsörjning under de perioder du kommer att vistas i semesterhuset. På det hela taget bör allting vara på sin plats innan du fattar ett beslut.

Passar priset in i din budget?

Om du har utforskat området och sett vad de olika semesterställena kostar kan du börja göra ett urval och förhoppningsvis, så småningom, hitta din absoluta favorit. Det är otroligt viktigt att se till att priset på ditt framtida fritidshus passar in i din budget, annars är nu inte är den bästa tiden att slå till. 

 

När allt kommer omkring bör du tänka på att det kan uppstå fler oväntade utgifter när du väl har köpt fritidshuset, för att inte tala om alla inköp som behövs genomföras för att skapa den ombonade atmosfär du så länge drömt om. Så förhåll dig till din budget, och helst lite under den, så att du inte fattar ett beslut som du kommer att ångra. Men kompromissa för guds skull inte med kvaliteten för den sakens skull!